Kubistische transparante villa

Kubistische transparante villa

Het ontwerp voor deze nieuwe villa is geïnspireerd op de stijl en uitgangspunten van Gerrit Rietveld en het Barcelona Paviljoen van Mies van der Rohe. Allereerst is een scheiding gemaakt tussen open en privé. De private ruimtes als slaapkamers, badkamers en werkkamer zijn ondergebracht in een meer gesloten volume op de eerste verdieping. De leefruimtes daar onder op de begane grond liggen tussen vrijstaande wanden die ruimte afbakenen zonder deze te beëindigen. Doordat de wanden elkaar niet raken, vloeit de ruimte er tussen door en ontstaat een diffuse overgang tussen binnen en buiten en een gevoel van onbegrensde ruimte.

Begane grond

De ruimtes op de begane grond lopen zo vloeiend in elkaar over dat er gevoelsmatig nauwelijks onderscheid is. Door een serviceblok met alle noodzakelijke technische ruimtes in het midden te plaatsen is dit geen begrenzend element maar kunnen de leefruimtes hier losjes omheen gesitueerd worden.

Aan de voorzijde schermen twee wanden de woning grotendeels af van de straat. Het zelfde gebeurd aan de zijkanten. Sommige wanden steken door vanonder het volume op de eerste verdieping, andere lopen juist minder ver door. Doordat de wanden elkaar niet raken ontstaan nergens hoeken, maar blijven er openingen vrij voor zichtlijnen. Zoals ook in het Rietveld-Schröderhuis, kunnen twee hoeken in de glazen pui zelfs opengeschoven worden, waardoor de hoek verdwijnt en er een nog vloeiender overgang naar het terras buiten ontstaat. De paar tredes vanaf de straat en oprit naar de voordeur en vanaf de waterkant naar het terras benadrukken de entree naar de woning.

Door verschillende terrassen te situeren zijn er over de gehele dag hoeken en delen die in de zon of juist in de schaduw liggen. Door het maximale open karakter van de zuidzijde en de hoeken loopt binnen naadloos over in het buitendeel. Het overstek rondom benadrukt dit ruimtelijke gevoel

Eerste verdieping

Contrasterend met de vrije begane grond, ligt hier boven het gesloten volume met de private ruimtes, die rondom een meter over de begane grond steekt. In de gevel is een gelaagdheid gecreëerd, met een robuust kader in wit pleisterwerk, en daartussen terugliggend houten delen afgewisseld met verdiepingshoge ramen.

Aan de ene zijde ligt de master bedroom met ensuite badkamer en inloopkast, aan de andere zijde twee kinderslaapkamers, een logeerkamer en een tweede badkamer. Er tussen ligt de werkkamer tussen geheel glazen wanden. Aan de achterzijde ligt een smalle gallerij die het mogelijk maakt om vanuit de master bedroom en de werkkamer een schuifdeur open te zetten voor een fris briesje en open zicht op het waterrijke parklandschap. Er zijn twee vides die een verbinding leggen tussen de verdeipingen en die het ruimtelijke gevoel versterken; één boven de entreehal en één over de lengte van de werkkamer. Door het overstek van de eerste verdieping blijft naast de entreevide een strook over waar een prachtige, ingebouwde groenstrook gesitueerd kan worden, met hangplanten die over de rand omlaag hangen.

Meer informatie over dit ontwerp

Wilt u meer informatie en de kosten van dit ontwerp ontvangen?